Viz és Fűtés Épületgépészet Fontos tippek a lézervágó biztonságos használatáról.

Fontos tippek a lézervágó biztonságos használatáról.

A lézervágók, vagy ahogy többen ismerik a lézermarógépek hasznos eszközei az ipar különböző területeinek. A pontos és gyors vágás, a hegesztés vagy a gravírozás a lézertechnológia segítségével ma már sokkal könnyebb és gyorsabb. Azonban ezeknek az eszközöknek a használata komoly biztonsági intézkedéseket igényel annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket és a baleseteket. Nézzük meg, hogy mire kell figyelnünk használat közben.

Ismerkedjünk meg közelebbről is az eszközzel

Mielőtt még bármit tennénk ismerkedjünk meg a géppel és annak működésével. Fontos, hogy tudjuk milyen típusú anyagokat vághatunk vagy gravírozhatunk vele biztonsággal. Ismerjük meg a hatókörét és a korlátaival is legyünk tisztában.

Csak védőfelszereléssel használjuk

Minden esetben javasolt a védőfelszerelés viselése használat közben. Ez lehet egy szemüveg vagy egy arcvédő, amelyek a lézersugár elleni védelmet biztosítják.

Gyerekek és háziállatok nem tartózkodhatnak a vágó közelében

Ezek az eszközök veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően használják őket. A gyerekeket és a háziállatokat ne engedjük a lézervágó közelébe. Amikor bekapcsoljuk, győződjünk meg arról, hogy senki más nem tartózkodik rajtunk kívül a munkaterületen.

Az optikát és a lencséket mindig tartsuk tisztán

A hatékonyság és a biztonságos működés szempontjából fontos, hogy mindig tartsuk tisztán a gépet, de legfőképpen az optikát és a lencsét. A por, a foltok vagy a kosz nagyban csökkentik a lézersugár hatékonyságát és hibákat is okozhatnak a vágás vagy a gravírozás során.

A lencséket mindig állítsuk be

A munka megkezdése előtt állítsuk be a lencséket, hogy a legjobb eredményt érhessük el működtetés közben. Egy jól fókuszált lézersugár pontosabb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

A működő gépet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül

Egy működő lézervágó – de bármilyen más eszköz, mint például a hajlítógépek – soha ne maradjon felügyelet nélkül. Bármilyen hiba vagy probléma esetén azonnal tudunk reagálni és megelőzhetjük a sérüléseket és a baleseteket.

Tartsunk biztonságos távolságot

A lézervágó és a munkadarab között tartsuk be a megfelelő és biztonságos távolságot. Mivel a vágó nagy hővel és fénnyel dolgozik, ezért, ha túl közel van a kezünkhöz, akkor sérülést okozhat.

Fontos a gyakori karbantartás

Rendszeres karbantartással, az elemek szükség szerinti cseréjével és a műszaki ellenőrzésekkel sokkal tovább hű társunk lesz a kedvenc lézervágónk.

 

Related Post