Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Népszerűsödnek a gazdaságos elektromos fűtési rendszerek

Népszerűsödnek a gazdaságos elektromos fűtési rendszerek

elektromos fűtési rendszerek

Sokan még mindig alternatív megoldásként tekintenek ezekre a fűtési rendszerekre, pedig már rengeteg, modern berendezés közül lehet választani. Az elektromos fűtési rendszerek ellen a legtöbb esetben a magasabb villanyszámlát szokták felhozni. A fogyasztás nagyon sok mindentől függ, nem csak az adott elektromos fűtési rendszerek teljesítményétől. Elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mekkora helyiségeket szeretnénk felmelegíteni.

Elektromos fűtési rendszerek esetén mire figyeljünk?elektromos fűtési rendszerek

Továbbá rengeteget számít az adott épület szigetelésének az állapota. Konvektor legyen, vagy radiátor, esetleg fűtő- vagy infrapanel? Egyáltalán ezek között mi a különbség? Talán az elektromos konvektorok alkotják a legtöbbek által ismert elektromos fűtési rendszereket. Ezeket a berendezéseket sokan a radiátorokkal szokták keverni. Végül is mindkét eszköz alkalmas a fűtésre, viszont a radiátorokban általában forró folyadék áramlik és ez biztosítja a hőleadást. Mások szerint mégis megállja a helyét a radiátor elnevezés az elektromos változatok esetén is, mivel meghatározott mértékben képesek tárolni a hőt.

Az elektromos rendszerek tehát jól jönnek abban az esetben, hogyha nem kell 30-50 m2-nél nagyobb helyiségeket fűteni. Hogyha a központi fűtéstől nincs elég meleg a lakásban, akkor megfontolandó néhány elektromos fűtőtest beszerezése. Nem minden esetben indokolt az elektromos fűtési rendszerek kiépítése például akkor, ha csak a fürdőszobában van hideg. Egy konvektorral gyorsan felfűthető, de ugyanez igaz a gyerekszoba esetében is. Elektromos fűtési rendszereket infrapenelek felhasználásával is létre lehet hozni. Ezek az eszközök nem a helyiség levegőjét melegítik fel, hanem a szilárd testeket és a levegőben található részecskéket fűtik fel.

Hatékonyság és gazdaságosságelektromos fűtési rendszerek

Értelemszerűen mindenki arra törekszik, hogy gazdaságos ám hatékony elektromos fűtési rendszereket alakítson ki. Ennek semmi akadálya, amennyiben termosztátot használunk. Így megadhatjuk azt a bizonyos határértéket, aminél már nem szeretnénk melegebben. Így az elektromos fűtési rendszerek lekapcsolnak, hogyha a helyiségben eléri a hőmérséklet a megadott értéket. De vajon többet kell fizetni, hogyha 1000 W-os készülékek helyet 2000 W-os változatokat használunk? Termosztáttal egyik esetben sem lesz magasabb vagy alacsonyabb a számla.

Viszont a nagyobb teljesítményű elektromos fűtési rendszerek gyorsabban melegítik fel a helyiségeket. Olyan helyen is előnyösek, ahol nem lehetséges a kémény kialakítása. Biztonságos, mivel nem kell a gázszivárgástól tartani, a szén-monoxid érzékelőre sem lesz szükség, de attól sem kell tartanunk, hogy egy csővezeték elrepedése miatt elázik az egész lakás, amíg távol vagyunk. A megfelelően méretezett elektromos fűtési rendszerek tehát megbízhatóak, gazdaságosak és hatékonyak, amennyiben minden fontos szempont figyelembe van véve.

 

Related Post