Viz és Fűtés Egyéb kategória PLC vezérlés – mi különbözteti meg a mozgásszabályozótól?

PLC vezérlés – mi különbözteti meg a mozgásszabályozótól?

PLC vezerles - viz-es-futes - lenze

A PLC vezérlés és a mozgásszabályozás két fontos eleme az ipari alkalmazásnak. Nem mindegy azonban, hogy milyen helyzetben melyiket használjuk, hiszen a működési módok jelentősen eltérnek egymástól. Cikkünkben végigvesszük, hogy mik azok a szervó motorok, hogyan és mivel lehet ezeket szabályozni. Illetve azt is, hogy mi a különbség a PLC vezérlés és a mozgásszabályozás között. Érdemes elolvasni, hogy többet megtudjon a PLC vezérlésről!

A PLC vezérlés és mozgásszabályozó alkalmazása kiemelten fontos a víz- és fűtéstechnikában, hiszen segít a megbízhatóság, az energiahatékonyság és az eszközök hosszú élettartamának növelésében. Azonban ezeknek az intelligens rendszereknek a tervezése és később a karbantartása komoly kihívást jelenthet az üzemeltetők számára. Ha azonban megfelelő ismeretekkel és szaktudással rendelkeznek, akkor hatékonyan tudják működtetni ezeket a rendszereket, és jelentősen csökkenthetik az üzemeltetési költségeket és az energiafogyasztást.

Mi a szervó motor?

A szervó motor egy olyan gép, ami képes a fordulatszám, a sebesség és a pozíció szabályozására. Ez azt jelenti, hogy egy beépített szabályozó egységgel beállítható, hogy pontosan milyen helyzetben álljon meg a szervó motor által működtetett berendezés. A szervó motorok beépített szabályozó egysége jellemzően a mozgásszabályozó, ami számos beállítási lehetőséget nyújt az ipari és a mindennapos alkalmazásban is.
Leginkább a gyártóiparban veszik nagy hasznát: szerszámgépek és robotizált rendszerek és akár konkrétan robotok használata esetén. Emellett a kisebb szervó motorokat a járművekben és a mindennapi háztartási gépekben is megtalálhatjuk.
Az iparban akár a szállítószalagok, csomagolástechnika vagy emelőgépek vezérlésénél is említhetjük a mozgásszabályozást, hiszen itt is fontos a megfelelő pozíció. De mit kell tudni a mozgásszabályozóról és annak működési módjáról?

Mi a mozgásszabályozó?

Ez az egység rendszerint speciális vezérlőként szabályozza a szervó motor és a léptetőmotor működési módját. Elsősorban a robotikus és szerszámgépes vezérlés esetén használják, hiszen precíz mozgások valósíthatóak meg vele. Fontos tudni, hogy míg a léptetőmotorokat vezérelni lehet, addig a szervó motorokat szabályozni kell.
A mozgásszabályozó egység egyik fő eleme a pozíció érzékelő szenzor, melynek jelei alapján szabályozható a szervomotor gyorsulása és sebessége. Ez azt jelenti, hogy a mozgásszabályozó pontos pozícionálást és megállítást is lehetővé tesz, emellett pedig képes a motorból érkező encoder jelek feldolgozására is.
Mi különbözteti meg a PLC vezérlést és a mozgásszabályozót egymástól?
A PLC vezérlés és a mozgásszabályozás két különböző fogalom, és két eltérő módon használható a gyakorlatban. Nézzük is meg őket külön-külön!

Mi az a PLC vezérlés?

A PLC vezérlés, az angol Programmable Logic Controller rövidítése. A programozható logikai vezérlő (PLC vezérlés) tehát a villamos működtetésű gépek és folyamatok irányításában vesz részt a korszerűtlen relés megoldások helyett.
A PLC vezérlés programozhatósága magára a PLC berendezésre vonatkozik, amelyben bármikor módosíthatóak a tárolt logikai kapcsolatok. A PLC vezérlés nagy előrelépést jelentett az ipari automatizálásban és a folyamatok szabályozásában. Emellett épületautomatizálásra, a modern közlekedési lámpák vezérlésére és mozgólépcsők vagy liftek mozgatására is alkalmazzák a PLC vezérlést.

A mozgásszabályozás és a PLC vezérlés külön fogalmak

A PLC vezérlés tulajdonképpen nyitott hurkú villamos körben működik, ami azt jelenti, hogy az operátor kiadja a lépésre vonatkozó utasítást, és így elvégzettnek tekinthető a feladat. A szabályozás viszont zárt hurkú, tehát a mozgási parancs kiadása addig történik, ameddig a szervó motor fel nem veszi a kívánt pozíciót.
A PLC vezérléssel szemben a mozgásszabályozás visszacsatolást ad egy számítógépes szoftveren keresztül. A visszajelzések lehetnek például az elvégzett feladat sikeressége, vagy probléma esetén a hiba oka is. A hibajelzést követően pedig automatikusan leáll a gép, így nem történik tömeges selejtgyártás.

A PLC vezérlés számos területen remekül alkalmazható. A hozzá tartozó vezérlőegység megvásárlásához javasolt felkeresnie egy megbízható mechatronikai termékek értékesítésével foglalkozó céget

 

Related Post