Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Radiátor bekötése házilag – kérdések és őszinte válaszok

Radiátor bekötése házilag – kérdések és őszinte válaszok

radiator bekotes

A radiátor bekötés nagy dilemma elé állítja az adott háztartás tulajdonosait. Megoldható-e saját kezűleg a szóban forgó hőleadótest megfelelő bekötése, esetleg a projekt sikerességének minden esetben a szakértői közreműködés a kulcsa?

Azok a régi, békebeli monstrumok

A mai modern radiátorok ősei, a masszív kialakítást élvező, hatalmas öntöttvas darabok bizony jópár évtizeden keresztül tettek jó szolgálatot a lakásokban, családi otthonokban. A technológia rohamléptékű fejlődése azonban a fűtéstechnika ezen szegmensére is rányomta pozitív bélyegét – a mai karcsú fűtőtestek pedig már csupán nyomokban emlékeztetnek ezekre a békebeli monstrumokra. A modern radiátorok nemcsak a külcsín tekintetében képviselnek egy új szintet – hatékonyabbak, az alkalmazásuk felhasználóbarát és gazdaságos. Ha tehát az otthonunk fűtéstechnikájának korszerűsítése a cél, előbb-utóbb a modern radiátor bekötése is garantáltan terítékre kerül.

Milyen esetekben válhat még szükségessé a korszerűsítés?

radiator helyes bekotese

Ahogy a fentiekben megemlítettük, a korszerűsítés igénye nem csupán esztétikai megfontolásból fakadhat. Bár az öntöttvas radiátorok valóban elképesztően strapabírók, tagadhatatlan, hogy rengeteg helyet foglalnak – ez pedig az egyébként is szerény paraméterekkel rendelkező lakások esetében komoly gondok okozója lehet. Nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, miszerint a modern egységek hőleadó képessége jóval előnyösebb, mint a régi típusú radiátoroké. Az utóbbiak ráadásul nehezen szervizeltethetők, illetve az időnkénti légtelenítésük is nehézkes.

A radiátor helyes bekötése – buktatókból sajnos nincs hiány

Figyelem! A radiátor helyes bekötése kizárólag azoknak a személyeknek ajánlott, akik korábbi tapasztalataikra támaszkodva konyítanak valamelyest a témához, és egyébként is szívesen végeznek házkörüli, nagyobb volumenű feladatok önállóan. Teljesen laikusként, a kellő affinitás hiányában ajánlatos mindenképpen profi szakember segítségét kérni – különben még könnyen nagyobb anyagi kárt is okozhatunk magunknak a lelkes „kontárkodásunkkal”.

Radiátor bekötések – a nulladik lépés

Az új radiátor üzembe helyezése előtt természetesen el kell távolítanunk a régi fűtőtestet. Talán bagatellnek és magától értetődőnek tűnhet, sőt, már-már rutinfeladatnak – a tapasztalat mégis azt mutatja, önjelölt szerelőként már itt komolyabb akadályokba ütközhetünk. Különösen az elöregedett radiátorok cseréje törhet borsot az orrunk alá – s bár a feladat végrehajtása nem lehetetlen, jó, ha már előre felkészülünk a macerás munkára, legalább lélekben. Első lépésként víztelenítsük a lecserélni kívánt radiátorokat, és készítsük a kezünk ügyébe a menetvágót is.

Miért lehet szükségünk az említett szerszámra?

Nos, az elöregedett vezetékkel való munka során a csövek könnyen el is törhetnek – ha ez esetleg megtörténne, a menetvágó az egyetlen célszerszám, ami kihúzhat minket a slamasztikából. Újfent hangsúlyoznánk: ha kétkedünk saját magunkban, még mindig nem késő szerelőt hívni a helyszínre.

Modern radiátorok – főszerepben a gondos tervezés

A radiátor cserét előzze meg gondos tervezés! Az újonnan választott korszerű modellnek passzolnia kell a fűtési rendszerhez. Figyeljünk az anyaghasználatra is! A szakértők tanácsát megfogadva, azokban a lakásokban, ahol korábban öntöttvas radiátorok üzemeltek, az új fűtőtestek acéllemezből készüljenek. Ha az alumíniumból készített modellt készülünk lecserélni, szintén az alumíniumból készült egységek háza tájáról érdemes mazsolázgatni. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, igényeljünk profi segítséget a vásárlásnál.

Eltávolítva a régi fűtőtest – jöhet az új!

Amennyiben a régi radiátort eltávolítottuk, következő lépésben az új modell felszerelése a teendő. A radiátor bekötésének menete attól függ, milyen típusút választottunk: 4- vagy 6 csonkost. A 4 csonkos, vagy ahogyan sokan nevezik, a kompakt radiátorok hagyományosnak számítanak, így az üzembe helyezésük sem jelent igazi bonyodalmat. Ezek a fűtőtestek oldalról köthetők be, az irány ez esetben -jobbról vagy balról – nem számít.

Ejtsünk szót az alsó bekötésű radiátorok telepítéséről is

Amint azt a nevük is remekül sugallja, ezeket a modelleket alulról kell csatlakoztatni a fűtési rendszerhez. Ezen egységeket egyébként 6 csonkos radiátornak vagy szelepes radiátornak

is szokták nevezni. A modern modellek különösen az esztétikai értékeik miatt felbecsülhetetlenek – szinte láthatatlanul lebegnek, nem rontják el az adott helyiség már kialakított dizájnját. Hátulról, a falból, illetve a padlóból, alulról is üzembe helyezhetők. Itt viszont muszáj egyik vagy másik oldal mellett dönteni még a vásárlás során. A gyakorlatban ez azt jelenti, nem mindegy, hogy a kiállás jobb- vagy baloldali bekötést tesz-e lehetővé.

Radiátor bekötése – ne hagyjuk ki az ellenőrzést sem

radiator bekotesi hibak

Felkerült az új helyére a korszerű radiátor? Nos, eljött az ideje a biztonsági ellenőrzésnek is. Erre azért van szükség, mert, ha esetleg élesben használva derül ki, hogy valamit elrontottunk, annak nagyon komoly anyagi kára is lehet. A felszerelt radiátor esetben erősen ajánlott nyomáspróbát végezni. Ha már visszaengedtük a vizet a rendszerbe, nézzük át alaposan annak egészét az esetleges szivárgások után kutatva.

Radiátor bekötési hibák – néhány szóban a lehetséges buktatókról

Azokból sajnos van bőven – elég csupán egy aprócska hibát véteni, és a projekt már nem azzal az eredménnyel zárul, amiben reménykedtünk. A tapasztalat szerint az egyik legáltalánosabb bekötési hiba a nem stabil rögzítés. Ha az adott egységet nem a megfelelő módon rögzítettük, sajnos a fűtővíz szivárgása sem várat magára sokat. Sajnos vannak, akik a tápcsatlakozást és a visszatérő csatlakozást cserélik fel a munkafolyamat során, így lehetetlenítve el a víz megfelelő mozgását a rendszerben.

Nem ritka, hogy a tulaj nem a megfelelő típusát választja a radiátornak. Ez különösen a rendszeresen nagy páratartalmú, vizes környezetben jelenthet gondot. Ha tehát a fürdőszobában szeretnénk kicserélni a radiátorokat, a helyiség adta speciális környezeti viszonyok függvényében válasszunk modellt. Ez esetben a népszerű törölközőszárító modellek nyújtják a jó választást a hagyományos fűtőtestekkel szemben.

 

 

Related Post