Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés A radiátor csere felkészültséget igényel

A radiátor csere felkészültséget igényel

radiator csere

A radiátor csere kapcsán sokan úgy gondolják, hogy egyszerű kivitelezni és nem szükséges hozzá túl nagy tudás. A régit csupán le kell szerelni, az újat fel kell csavarozni és máris befejeződik a folyamat. Nincs más dolgunk, mint élvezni a meleg, fűtött lakást.

Ám ez a gyakorlatban koránt sincs így.

Radiátor csere során olyan eszközökre lehet szükség, ami minden bizonnyal nem található meg az egyszerű háztartásban.

Ha mégis vannak ilyen szerszámok otthon, akkor sem biztos, hogy ezeket bárki szakszerűen tudja használni. A radiátorok szakszerűtlen cseréje nagyon sok problémát vonhat maga után. Ezért sokkal gazdaságosabb egy szakember segítségét igénybe venni, mert így garantálható a fűtővíz tökéletes keringetése és a radiátor kifogástalan működése. Nem beszélve arról, hogy a radiátor csere egyáltalán nem veszélytelen művelet.

Amikor felmerül bennünk a radiátor csere szükségessége, először azt kell figyelembe venni, hogy többféle fűtőtest létezik.

Minden típus különböző tulajdonságokkal rendelkezik, számos előnnyel és hátránnyal bír.

A radiátorokat több szempont alapján csoportosíthatjuk. A teljesség igénye nélkül, hogy legalább néhányat említsünk: az anyaguk szerint beszélhetünk acéllemez, öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél modellekről. Kialakításuk alapján lehet egy radiátor tagos, lap vagy csőradiátor is. Felhasználásuk szerint elhelyezkedhetnek a fürdőben vagy az egyéb lakóterekben. Ráadásul a bekötésük módja is elég változatos, lehetnek például kompaktak, középen csatlakozók vagy beépített szelepesek. Az alábbiakban utánajárunk, milyen teendőink vannak a legismertebb típus, az öntöttvas radiátor cseréje esetén.

Így történik egy öntöttvas radiátor cseréje

Az öntöttvas radiátorok a fűtőtestek legrégebbi fajtái, többnyire panellakásokban és közintézményekben találkozhatunk velük. Előfordulásuk manapság is jelentős, de egyre inkább kiszorulnak a piacról. Pedig számos előnnyel rendelkeznek, magas teljesítménnyel bírnak és rendkívül tartósak. Ugyan nehezen melegednek fel, de a hőtartó képességük jónak mondható. Bár a vélemények ezek vonatkozásában erőteljesen megoszlanak, sokak szerint a hatásfokuk bőven hagy kívánnivalót maguk után. Amennyiben elavulnak, úgy 30-40 év után mindenképpen le kell váltani. Az öntöttvas radiátor cseréje korántsem könnyű feladat, de egy idő után mindenképpen szükséges.

ontottvas radiator csereje

Amennyiben a radiátor csere mellett döntünk, fontos, hogy a fűtésrendszer összes tagját cseréljük ki. Az öntöttvas radiátort acéllemez radiátorra ajánlott váltani.

Az első lépés, hogy meghatározásra kerüljön a radiátor teljesítménye, a kötések és a szelepek állapota. Ezeket a feladatokat már az általunk megbízott szakemberek végzik el. Ezt követően kerül sor a méret megállapítására, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes helyiségekbe mekkora kerül. Az elhelyezés pontos meghatározása is fontos feladat.

Az adatokból a szakemberek összeállítják a radiátor csere menetrendjét és a megrendelővel történő egyeztetést követően, néhány nap alatt végrehajtják a szerelést.

Ezután következik a nyomáspróba. Ennek során feltöltik a rendszert és megvizsgálják, nem lép-e fel szivárgás valahol. Amennyiben probléma adódik, természetesen azt nyomban orvosolják. A munkálatok végeztével, bizonyos idő elteltével még egyszer szükséges helyszíni szemlét tartani, ekkor győződnek meg arról, hogy a fűtésrendszer teljes egésze tökéletesen működik és nincs hiba a rendszerben.

A radiátor csere után fontos lenne a rendszeres ellenőrzés és karbantartás, ám ez rendszerint a legtöbb háztartásban sajnos el szokott maradni. A lerakódások problémákat okozhatnak a fűtőtest működésében, ami hosszútávon a teljes rendszert tönkreteheti. Sajnos elég macerás munkának számít ez a tevékenység, de még mindig egyszerűbb, mintha pár év múlva ismét cserélni kellene a fűtőtestek mindegyikét.

Radiátor felszerelése szakemberek által

radiator felszerelese

Nemcsak a csere végrehajtása, de az új radiátor felszerelése is szakértelmet követel. Manapság igen kedvelt fűtési megoldás a radiátorok használata, hiszen egyszerűen és gyorsan teremtenek meleget az otthonokban. Ráadásul az üzemeltetésük biztonságos. Mielőtt belevágnánk a radiátorok telepítésébe, érdemes utánajárni, hogy valóban a radiátor felszerelése szolgál-e a legjobb megoldásnak az általunk kívánt hőmérséklet eléréséhez. Hiszen más fűtési módok közül is választhatunk, amelyek talán hatékonyabbak. Ha minden szempontból meggyőződtünk róla, hogy a radiátor felszerelése a legjobb választás, tervezzük meg, hogy pontosan mely helyiségekbe és milyen méretűt szeretnénk telepíteni. Hiszen sem a túl nagy, sem a túl kicsi nem lesz megfelelő.

A szakemberek a tervezés során is a segítségünkre lehetnek, az általuk alkalmazott számításokkal ugyanis nagyon pontos következtetésekre lehet jutni. Fontos, hogy olyan helyre történjen a radiátor felszerelése, ahol a levegő jól tud áramolni. A termosztát elhelyezésére is figyelemmel kell lenni, hiszen, amennyiben nem helyezték el megfelelően, hibásan érzékelheti a hőmérsékletet, ami az egész fűtésrendszer zavarát idézheti elő.

A modern lapradiátorok hatásfoka igen magas, nemcsak hatékonyak, de a megjelenésük is kifejezetten esztétikus. Új radiátorok beépítésénél érdemes ezekbe beruházni.

Így lesz egyszerű a panel radiátor cseréje

A radiátor csere a panellakásokban fordul elő a legtöbbször.

Itt a legjellemzőbb az alumíniumból készült radiátorok cseréje, hiszen ez az anyag ellenálló és hosszabb élettartammal rendelkezik, így a távfűtéshez ez a típus a legkedvezőbb.

panel radiator

Komplett radiátor csere esetén nemcsak a tagok, de a szelepek cseréje is elengedhetetlen. Az ezzel foglalkozó szakemberek az összes szükséges anyag beszerzését és kiszállítását is teljes egészében vállalják. A panelben az új radiátorok nemcsak helytakarékosabbak, de sokkal hatékonyabban is működnek, mint a korábbi modellek. Így a felszerelésükkel hosszútávon jelentős összegeket lehet megspórolni.

A panel radiátor cseréjének szakértői azt ajánlják, hogy a fürdőszobában lévő kád alatti csőregisztert vagy más fürdőszobai radiátort érdemes rögtön törülközőszárító radiátorrá alakítani.

Ezekből létezik íves és egyenes kivitelezésű egyaránt. Mindkét típus tökéletesen illeszkedik minden fürdőszoba stílusához és kiegészítőként is megállják a helyüket. Keskeny kialakításuknak köszönhetően, akár a fürdőszobaajtó mögötti falra is felszerelhetőek, így szinte alig foglalnak helyet és még meleget is szolgáltatnak. Sőt, a törölközők is kényelmesen elférnek rajta.

A radiátor csere összetett és komplikált feladat. Hiba lenne önállóan nekiállni, inkább ajánlott szakértőre bízni a feladatot.

Kétségtelen, hogy számos olyan szempontot kell mérlegelni a radiátor csere kapcsán, ami a laikusok számára érthetetlen, vagy legalábbis rengeteg utánajárást igényel. Nem véletlenül képez külön szakmát, sajátos területet a radiátorok szerelése. Megfelelő, valóban hozzáértő szakit találni nem egyszerű, de amennyiben sikerül, könnyen és hatékonyan megvalósulhat, utána pedig csak élvezni kell az általa nyújtott kellemes hőmérsékletet.

 

 

Related Post