Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Vízkőtelenítés hatékonyan és egyszerűen

Vízkőtelenítés hatékonyan és egyszerűen

vizkotelenites

A vízkőtelenítés az a folyamat, amivel előbb vagy utóbb minden háziasszonynak szembe kell néznie.

A vízkő azonban nem ellenség, csupán egy megoldandó probléma a sok közül. Szerencsére környezetbarát, a legtöbb háztartásban minden bizonnyal előforduló anyagokkal is felvehetjük a harcot ellene.


A szerelvények és a háztartási készülékek egyik legnagyobb átka a lerakódott vízkő. Kezdetben csak az esztétikai megjelenését rontja el, például egy konyhai vagy fürdőszobai csaptelepnek, ám a későbbiekben már működésbéli problémákat is jelenthet a felgyülemlett vízkő, aminek az eltávolítása többféle módon lehetséges.

A rendszeres vízkőtelenítés nemcsak a csaptelepek, de a különböző háztartási gépek esetében is szükséges, mint például az automata kávéfőzők, mosógépek, bojlerek, vízforralók, mosogatógépek.

Ha ez nem történik meg, akkor számíthatunk arra, hogy nem fognak megfelelően működni, egyszer pedig minden bizonnyal tönkremennek majd. A lerakódás ugyanis akadályozza az adott eszközt működés közben, ezért annak több áramra lesz szüksége a kívánt teljesítmény eléréséhez.

Éppen ezért, az energiatakarékos berendezések is energiafalókká válhatnak, ha nem történik meg időben a vízkőtelenítés.

Azonban, ha rendszeresen biztosítjuk ezt, akkor a berendezéseink hosszú élettartama garantált és ehhez bonyolult szerek használata sem szükséges.

vizkotelenito rendszerek
Vízkőtelenítő rendszerek helyett használjon ecetet!

Szerencsére már nagyon sokféle bevált praktika létezik a vízkőtelenítés végrehajtására. Számos vegyszert lehet beszerezni erre a célra, ám ha tudatosak vagyunk, igyekezzünk mellőzni ezek használatát. Hiszen léteznek környezetkímélő megoldások is, nem szükséges a vízkőtelenítő rendszerek használata. Az ecet mindenki által ismert és nem létezik olyan ember, akinek a háztartásában ne fordulna elő. Az ecet az egyik legsokoldalúbb szer, hiszen fertőtlenítő, tisztító és szagtalanító hatású. Nem beszélve a témánk szempontjából fontos képességéről.

Nézzük, hogyan alkalmazzuk az ecetet, ha a tárgyakat ellepte a vízkő!

A mosogatógép az egyik legjobb barátunk, ám előfordul, hogy nemcsak szagos, de vízköves is lesz. A szűrő eltávolítását követően, az aljába helyezzünk szódabikarbónát, a tabletta rekeszébe pedig ecetet, majd indítsuk el a legmagasabb hőfokú programot. A két anyag hamar elvégzi a dolgát és mire lejár a program, a mosogatógép ragyogni fog.
Amennyiben észleljük, hogy a vízforraló fűtőszálára lerakódott egy fehér réteg, akkor itt is használhatunk ecetet. Tegyünk bele annyi vizet, hogy ellepje a fűtőszálat, forraljuk fel, majd adjunk hozzá a szert, de a citromsav is alkalmas erre. Ezután csak meg kell tisztítani és máris olyan lesz, mint újkorában.
Az olyan összetett berendezések esetében, mint a mosógépek, könnyen azt gondolhatjuk, hogy valami erős vegyszer szükséges. Pedig az ecet a mosógépbe is kitűnően alkalmas. Nincs más dolgunk, mint a mosószer adagolót teletölteni ecettel és elindítani egy programot 90 C fokon. A műveletet érdemes 2-3 havonta megismételni. Sőt, az ecet öblítő helyett is kiválóan használható a ruhák mosása során.
A kávé reggelente életet menthet. Sokaknak ez segít beindítani a napját. Ha nincs mivel elkészíteni a nedűt, akkor égnek áll az ember haja.

Az automata kávéfőző vízkőtelenítés is megoldható citromsavval vagy ecettel.

Erre akkor van szükség, amikor a gép hangosabban működik a szokásosnál, sőt, súlyosabb esetben elkezdhet füstölni is. Néhányszor át kell mosni a kávéfőző belső rendszerét ecetes vízzel és máris tökéletes feketét főzhetünk. A citromsav is jó ehhez, ám több időre van szükség a megfelelő hatás eléréséhez. Bizonyos gyártók saját szereket ajánlanak a berendezések karbantartásához. Ilyenkor nem árt ezeket használni, különben a házilagos módszerek garanciavesztéshez is vezethetnek.

padlofutes vizkotelenites
Padlófűtés vízkőtelenítés szakértelemmel

A fentiekkel ellentétben, a fűtési rendszer vízkőtelenítésének kár önállóan nekiállni, érdemes inkább szakemberre bízni.

Tekintve, hogy hazánkban a legjobban elterjedt fűtési mód, hogy egy adott vízmelegítő berendezés által felmelegített vizet valamilyen módon a fűtőtestekbe juttatunk, a fűtővíz kiemelkedő szerepe vitathatatlan. Amennyiben ez megfelelően áramlik, tökéletes a fűtési rendszer. Ha valaminek hatására csökken az áramlás vagy megáll, a fűtés hatékonysága is csökken, végül teljesen leáll. Mi okozhatja az elakadást? Különböző szennyeződések és lerakódások a rendszerben történő felhalmozódása, ami lehet vízkő is. Ilyenkor jön képbe a padlófűtés vízkőtelenítés fontossága, hiszen a lerakódás a hőátadást is jelentősen csökkenti.
Hiba lenne házi praktikákkal próbálkozni, hiszen a padlófűtés összetett rendszer, aminek a tisztítása is szakértelmet kíván.

Ezt a feladatot számos cégre rábízhatjuk.

Ezek szinte mindegyike valamilyen kizárólag erre a célra szolgáló gépet fog használni, amivel tökéletesen tisztává varázsolja majd a fűtésrendszert. Az ilyen berendezések általában nagynyomású vízzel és kompresszorral működnek, ennek a két technikának az alkalmazásával teszik tisztává a padlófűtés belsejét. Ennek kivitelezéséhez sajnos mindenképpen vegyszereket kell használni.
Az ára a fűtési rendszer nagyságának, a munkaórák számának és a felhasznált vegyszerek mennyiségének függvénye, de semmiképpen sem olcsó mulatság. Ahogy mindenhol, sajnos itt is fellelhetőek a kontárok, akik alacsony áron ígérnek csodát és azt gondolják, egy egyszerű gumislag megoldja a problémát. Őket érdemes messze elkerülni. A tisztítás után érdemes a rendszer védelmére is gondolni, különböző lerakódás elleni és korróziógátló anyagok alkalmazásával, amelyekkel a karbantartásért is sokat tehetünk. Természetesen nemcsak padlófűtés, de minden vízáramlással működő fűtési rendszer tekintetében ajánlott.
Láthatjuk, hogy nem feltétlenül kellenek ahhoz drága szerek, hogy a vízkőtől való mentesítés megtörténhessen minden háztartási eszköz esetében.

Egy kis ecet vagy citromsav csodákra képes.

A komplikált berendezések – mint amilyen a padlófűtés is – érdemes szakértőkre bízni, hiszen házi módszerekkel néha többet ártunk, mint használunk.

 

 

Related Post