Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Vízszerelés tippek kezdőknek

Vízszerelés tippek kezdőknek

vizvezetek szereles

Ha valami, akkor a vízszerelés végrehajtásának nem érdemes egyedül nekiállni, legalábbis nem minden típusú feladatnak. Nagy bonyodalmak származhatnak abból, hogyha mellőzzük az igazi szakemberek tudását és mi magunk próbálunk megoldást találni a kialakult problémákra.

Nem túl szerencsés, hogyha a vízszerelés házilag kerül megvalósításra, mert egyetlen apró hibával rengeteg anyagi kárt lehet okozni, így gyakorlatilag egy-egy ballépéssel többet árthatunk, mint használhatunk. Természetesen megfelelő tervezéssel, utánajárással és aprólékos munkával ez is megvalósítható, viszont kár sufni megoldásokat alkalmazni, mert azok gyakran nem nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt, de a tartósságuk is megkérdőjelezhető.

vizvezetek szereles 2
A vízszerelés árak egyre csak nőnek

Gyakran próbálkoznak a vízszerelés házi megoldásaival, hiszen a vízszerelés árak igen magasak és folyamatosan emelkednek. Így a saját kezű szerelés jóval olcsóbb, mint szakembert hívni, ráadásul lehet, hogy az illető nem is ér rá egyből, ezért órákig vagy napokig kell várni rá, mire megoldja a problémánkat. A legjobb megoldás azonban a legtöbb esetben mégis az, ha szakembert hívunk.

A vízszerelés árak változatosak és az elvégzendő munkák függvényében igen széles skálán mozognak. Annál drágább, minél nagyobb kiterjedésű berendezés beszerelése vagy javítása szükséges. Egy csaptelep cseréje vagy a mosogatógép bekötése lényegesen kevesebbe kerül, mint egy zuhanykabin telepítése. Az árak között óriási eltérés van annak függvényében is, hogy a fővárosban vagy pedig vidéken szeretnénk vízvezeték szerelő segítségét kérni.

Vízvezeték szerelés saját kezűleg

Sajnos vannak olyan előre nem látható, váratlan helyzetek, amikor muszáj a saját kezünkbe venni az irányítást. Például, ha eldugul a lefolyó, nem halasztható a probléma megoldása, ugyanis rögtön cselekedni kell.
Egy csöpögő csap sem várhat, mivel az ott kifolyó vízmennyiséget mindenképp ki kell fizetni, ha a gond a vízóra után jelentkezik a rendszerben. Győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk-e a szükséges eszközökkel az adott feladathoz! Nem lesz mindenhez elég egyetlen kombinált fogó. Villáskulcsra, tömítésekre nagy valószínűséggel szükség lesz még az egyszerű csaptelep csere esetén is. A vízszerelés házilag nem kivitelezhető olyan gyorsan, kiváltképp abban az esetben, ha még nem volt dolgunk az adott feladattal. Érdemes ezért kellő időt szánni rá.

A vízszerelés alapjai elsőkézből

vizszereles arak
A vízszerelés alapjai vonatkozásában minden háztulajdonos jó, ha tisztában van.

Hiszen néhány alapvető javítást mi magunk is elvégezhetünk, legyen szó akár karbantartásról, akár a szerelvények cseréjéről. A vízszereléshez azonban nem elegendőek a műhelyben bizonyosan fellelhető alapvető szerszámok, speciális kellékekre is szükségünk lesz. Ezek egy része hagyományos barkácsüzletekben, más részük pedig szakboltokban lelhető fel. Ilyenek például a csőfogó, a csővágó, a pumpa és a csőhajlító.

A csöpögő csapok megszerelésének, a csaptelepek cseréjének, illetve az egyéb munkálatoknak vannak bizonyos lépései, ezekről mindig érdemes előre tájékozódni a vízszerelés alapjai keretében.

A legtöbb esetben mindenképpen szükséges a víz elzárása és az alátétek megvizsgálása, hiszen a legtöbbször egy ilyen elhasználódott apróság okozza a problémát.
Gyakori alapvető feladat még a WC tartály javítása, ami szintén nem túl bonyolult, hiszen többnyire a tartályban lévő vízmennyiség okoz problémát, ezt azonban könnyű szabályozni. Sokszor az abban lévő úszó a ludas.
A háztartásokban előforduló feladatok harmadik csoportját, amelyek a vízszerelés kapcsán előfordulhatnak, az eldugult szennyvízelvezető rendszerek adják. Itt a legtöbbször elzáródással vagy csőrepedéssel kell szembenéznünk. Rengeteg tippet és trükköt olvashatunk ezzel kapcsolatban az interneten. A legtöbben először a vegyszerekkel próbálkoznak, majd jön a WC pumpa, ami az esetek nagy százalékéban jó megoldásnak bizonyul.

Vízvezeték szerelés falban vagy azon kívül

A vízvezeték szerelés történhet a falon kívül vagy a falban. Az utóbbi lényegesen összetettebb probléma.

Ha a falban elreped egy vezeték, akkor azt semmiképp ne próbáljuk meg mi magunk orvosolni, mert ott már komoly szakértelemre lesz szükség, illetve ez a munka bontást igényel, amihez külön eszközök kellenek. Elég egy rossz mozdulat és máris nagyobb kárt okozhatunk a már amúgy is törött vízvezetékben. Amennyiben a vízvezeték szerelés falban történik, minden esetben bízzuk szakemberre, hiszen ez a munka körültekintést és szakértelmet kíván, a különleges eszközigény mellett. A lakás teljes belső vízrendszerének, hálózatának felújítása vagy cseréje nem kis feladat.

vizszerelesi tippek
Amennyiben a vízvezeték szerelés falon kívül történik, egy kis utánajárással és ügyességgel gyorsan megoldható a probléma. Ha a vízvételi helyek bővítése, a csatlakozók számának növelése vagy az öntözőrendszer kiépítése szükséges, bátran kezdjünk neki a feladatnak. A falon kívül történő szerelést sokkal egyszerűbb és gyorsabb elvégezni, mint falon belül, ám a végeredmény nem lesz túl esztétikus. Egy kis leleményességgel, például álmennyezettel vagy függönyökkel könnyen eltakarhatóak a csövek.
Toldáshoz vagy új leágazásokhoz ma már nem kell forrasztani, mert a csavarozható fittingek használatával könnyedén kivitelezhetjük a korszerűsítést. A fittingek tulajdonképpen idomok. Fontos azonban ismerni a pótolni kívánt cső átmérőjét és lerajzolni a tervet, így biztosan nem lesz hiba a szerelésben. A pótlást követően biztosítsuk a rögzítést és a tömítést! Ilyen egyszerűen, csupán néhány óra alatt házilag megoldható az egyszerűbb vízszerelés falon kívül.

A vízszerelés tehát nem nagy ördöngösség, a kisebb módosításokat, korszerűsítéseket mi magunk is elvégezhetjük, némi tájékozódást és tervezést követően.

Az összetettebb, nagyobb, falon belül történő vízszerelés körüli feladatokat azonban érdemesebb szakemberre bízni. A vízszerelők legtöbbször ingyen felmérik a helyszínt és ajánlatot adnak, így mindenki eldöntheti, hogy megéri neki a szakember alkalmazása vagy sem.

 

 

Related Post