Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Tipikus radiátor bekötési hibák és megoldásaik

Tipikus radiátor bekötési hibák és megoldásaik

radiator helyes bekotese

A radiátor bekötési hibák szezonális módon bukkannak fel, nyilvánvaló, hogy a nyári melegben nem sok szakembert hívnak ilyen javítási feladat miatt.

Ahogy közeleg a hideg, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hőforrás működik, de a lakók dideregnek a szobákban, mivel nem melegszik a radiátor: csak akkor lesz kellemesen meleg, ha a fűtőfelületek megfelelően vannak kialakítva és felszerelve. A következő tervezési és telepítési hibákat ezért mindenképpen el kell kerülni.

A tervezettől eltérő radiátorok bekötése

Az első, a radiátor bekötési hibák közül igen banális, esztétikai okokból egyes emberek „az utolsó pillanatban” megvétóznak egy radiátort, például ha túl sok réteget tartalmaz és meghalad egy bizonyos mélységet. Vagy előfordulhat, hogy a kiválasztott modellnek hosszabb a szállítási ideje. Ilyen és hasonló esetekben egy másik terméket rendelnek – gyakran hasonló külső méretekkel. A nagy sietségben a régi tervezési adatokat aztán elfelejtik újra kiigazítani. Végzetessé válik, ha az újonnan kiválasztott fűtőfelületek hőteljesítménye túl alacsony. Ez akkor is érvényes, ha a kereskedő által hibásan szállított modellt a telepítő által végzett ellenőrzés nélkül szerelik be.

Radiátor bekötési hibák – rögzítés nem illeszkedik a radiátorhoz

Több mint kínos, ha a radiátor rögzítésének furatait rossz helyre fúrták. Vagy ha a szerelőnek az ügyfél otthonában kell felfedeznie, hogy a mellékelt rögzítőkészlet nem illik a radiátor modellhez, vagy nem alkalmas a falhoz való biztonságos rögzítésre. Ezenkívül mindig előfordulhat, hogy a gyártó termékoptimalizálás formájában modell frissítést hajt végre. Ezért érdemes időről időre ellenőrizni, hogy a csatlakozási előírások, a fúráshoz szükséges rögzítési méretek és a rögzítés típusa még mindig aktuálisak-e a megfelelő radiátor modellhez.

radiatorok bekotese

A rögzítési előírásokat nem vették figyelembe

A radiátorok rögzítő elemeit nem mindig csak a rendeltetésszerű használatot szem előtt tartva lehet kiválasztani és megtervezni. A gyakorlatban a radiátorokat gyakran használják ülőhelyként, „mászókaként”, polcként stb., a beépítési helytől és helyzettől függően. A lehetséges következmények, károk és a fűtővíz szivárgásának elkerülése érdekében a rögzítéseknek biztosítaniuk kell a fűtőfelületek tartós és stabil rögzítését a falon, még ilyen „előre látható nem rendeltetésszerű használat” esetén is. Fontos, ahhoz, hogy ezek a radiátor bekötési hibák ne fordulhassanak elő, az épületszerkezetnek megfelelő szilárdsággal kell rendelkeznie.

Felcserélt táp- és visszatérő csatlakozások

Ezek a klasszikus radiátor bekötési hibák még nem „haltak ki”: ha az elő- és a visszaáramlás csatlakozása felcserélődik, a víz már nem a szelep tárcsához nyomódik, hanem az ellenkező irányba. Ilyen körülmények között a nyomaték irányt változtat. A szeleptárcsa zárás felé nyomódik, és csak a visszatérő rugó ereje akarja még kinyitni a szelepet, nem szabályozhat ilyen módon. Ennek következményeképpen csattogó hangok keletkezhetnek, és a radiátor nem melegszik fel megfelelően. Az ipar „elegáns” beépítési megoldásokat kínál erre a problémára, amelyek (többnyire) nem igényelnek semmilyen változtatást a csöveken: speciális terelőszelep tömböket, valamint radiátorszelepeket és szelepbetéteket, amelyek megbirkóznak a fordított áramlási iránnyal. Tehát a radiátor bekötése helyesen, ezek által már jóval könnyebb lesz, még az avatatlan szakemberek számára is.

radiator bekotesi hibak

Radiátor bekötési hibák – nedves helyiségekbe nem alkalmas modell

A nedves helyiségekben lévő radiátorok a fröccsenő víz vagy a páratartalom miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nem véletlenül ajánlott a fürdőszobákba a speciális igénybevételre „kitalált” törölközőszárító radiátor beépítése. Acélradiátorok esetében a szabványos bevonat már nem elegendő, ellenkező esetben fennáll a korrózió okozta károsodás veszélye. Ilyen probléma esetén a gyártók viszonylag olcsó megoldásként speciális korróziógátló bevonatot kínálnak, a porfesték alatt. Egy másik lehetőség például a horganyzott alaptest és a porszórt rozsdamentes acél előlap, illetve alternatívaként rozsdamentes acélból és alumíniumból készült fűtőfelületek is szóba jöhetnek.

Miért ad a fűtési rendszer hangokat (buborékolás, csobogás, csobogás vagy zúgás)?

Sok fűtési zaj oka a rendszerben lévő levegő. Buborékosodást, sziszegést vagy gurgulázást okoz. A jó hír az, hogy Ön, mint tulajdonos, saját maga is ki tudja légteleníteni a fűtési rendszert. A szobai radiátor légbuborékoktól való megszabadítása mindössze néhány percet vesz igénybe, és nagyon egyszerű feladat, míg az egyébként nem igazán gyakorlatias „mesteremberek” is könnyedén elboldogulnak. A bérlők megkérhetik a főbérlőt vagy az ingatlankezelőt, hogy ezt tegye meg. Ha a zajok ez után után sem szűnnek meg, szakembernek kell megvizsgálnia a problémát.

torolkozoszarito bekotese

Egyébként egyes fűtési zajok teljesen normálisak és nem kell azonnal a radiátor bekötési hibákra gondolnia. Különösen a régi fűtőszivattyúk okozhatnak folyamatos, halk zúgást. Hasonlóképpen, a termosztatikus szelepnél időről időre halk sziszegő hang hallható. Az olajégők ventilátora is zajt okozhat. Ha egy zaj hangos és ezért zavaró, az problémára utal. Ez esetben lépéseket kell tennie, például a fűtőszivattyú cseréjével vagy hidraulikus kiegyenlítéssel.

Mi történik, ha a fűtésem fütyül, nyikorog és csikorog?

Ha a fűtése sípol, fütyül és csörömpöl, akkor a radiátorokat ki kell szellőztetnie. Egyes esetekben a zajok még mindig nem tűnnek el. Ebben az esetben az összes radiátort teljesen fel kell tekerni, és tesztelni kell, hogy valóban mindegyik felmelegszik-e. Ha egyenlőtlen hőeloszlást észlel a radiátorok között, valószínűleg a fűtési rendszer rosszul van beállítva. Ez hidraulikus kiegyenlítéssel orvosolható. Az olajégőknél előfordulhat kellemetlen nyöszörgés és csikorgás, ami azt jelzi, hogy az égő olajellátása akadályozott. Ebben az esetben azonnal kapcsolja ki a fűtési rendszert, és forduljon szakemberhez. Részletesen elemezni tudják a problémát, és ki tudják javítani azt. Ezt követően a rendszert általában újra be kell állítani. Ez is a szakemberek dolga. A bérlők esetében ugyanez vonatkozik erre is: hívja be a házmestert vagy az ingatlankezelőt.

Mi a probléma, ha „csöpög a fűtés”?

Ha a radiátor csöpög, vagy a fűtőtest más módon veszít vizet, nem biztos, hogy radiátor bekötési hibákra kell gondolnia, mivel az gyakran a régi tömítések miatt van. A gumigyűrűk idővel megkeményednek, porózussá válnak, és ezért szivárognak. Csak a kézügyességgel rendelkezők tudják, hogyan kell kicserélni egy ilyen tömítést, célszerű azonban szakemberrel elvégeztetni. A helytelenül elvégzett munka pusztító víz károkat okozhat.

Ritkábban a radiátorok vagy csövek szivárognak az életkor, az anyaghibák vagy külső hatások miatt. Ha olyan károkat észlel, mint a hibás forrasztási kötés okozta vízveszteség, akkor itt is szakembert kell hívni. Az ilyen javítás gyakran időigényes és költséges. Ha a régi radiátorok hibásak, érdemes lehet teljesen kicserélni őket. A bérlők esetében ez mindkét esetben a házmester vagy az ingatlankezelő felelőssége, a javításért pedig a bérbeadó tartozik anyagi fedezettel.

 

 

Related Post