Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés A bojler bekötése során betartandó szabályok

A bojler bekötése során betartandó szabályok

bojler bekotese

A bojler bekötése általában egy erre specializálódott szakember feladata, de nem árt, hogyha átlagemberként tisztában vagyunk néhány aranyszabállyal ezzel kapcsolatban.

Mert előfordulhat, hogy az illető, akire rá lett bízva a villanybojler bekötése, egyszerűen kontár munkát végez és emiatt számos kellemetlenséggel leszünk kénytelenek szembenézni.

Bojler bekötése szakember révén

Aki egy kicsit jártas ezen a téren, annak nem tűnhet olyan nehéznek egy bojler bekötése és valóban nem számít egy bonyolult manővernek. Általános esetben egyszerűen kivitelezhető, viszont előtte szükséges a meglévő elektromos hálózat felmérése. A körülmények tekintetében egy jó szakember a villanybojler bekötése során számos tényezőt figyelembe vesz. A rendelkezésre álló helytől kezdve, a vezetékek állapotán át, egészen a pólust megszakító kapcsolóig.

Hogyha hiányzik a szakértelem az elektromos bojler bekötése során, akkor ez akár tűzesethez is vezethet vagy a készülék károsodását is okozhatja.

A legfontosabb szabály ezzel kapcsolatban az, hogy ne a fali csatlakozóba dugjuk be a villanybojlert, mert könnyen előfordulhat, hogy a keletkezett szikrák miatt elkezdődik a hőtermelés, ami tűzhöz vezethet. Bizonyára mindenki látott már elolvadt, elfeketedett fali csatlakozót. A házilagos megoldásokat ezen a téren kerülni kell a saját és a környezetünk biztonsága érdekében.

A Hajdú bojler bekötése rutin egy jó szakembernek

Tehát nem kell naphosszat melegvíz nélkül rostokolnunk, mivel viszonylag gyorsan és egyszerűen kivitelezhető feladatnak számít, amennyiben a bekötést végző személy pontosan tisztában van azzal, hogy miként kell eljárnia.

hajdu bojler bekotese

Mert való igaz, hogy mindkét pólus bekötése megszakító kapcsolón keresztül történik, legalábbis ideális esetben. A nem ideális eset pedig a már említett házilagos ügyeskedés. De a megszakító kapcsolón kívül a hálózati kábel keresztmetszete is lényeges, hiszen bojler bekötése kizárólag fix csatlakozóval történhet. A vezeték megfelelő keresztmetszetét a rendelkezésre álló adattábla révén könnyedén meg lehet állapítani.

Villanybojler bekötése szakszerű módon

Természetesen nem csak a körülmények ismerete lényeges ilyenkor, hanem az is, hogy milyen technológiával rendelkezik az adott elektromos bojler. Az újabb modellek esetében a csatlakozó vezetéket a hőmérsékletszabályozó vagy a korlátozó csavaros csatlakozópontjára szükséges bekötni. A régebbi modelleknél pedig a sarokkapocs az, ami a csatlakozó vezeték bekötésére szolgál.

Ha minden kötél szakad…

…akkor megoldható a dugvillás csatlakozás is, de kizárólag olyan módon, hogy a kiépített vezetéknek önálló áramkörrel kell rendelkeznie, amin helyet kap egy Fi-relé is. Ebben az esetben szintén lényeges a vezeték keresztmetszete, aminek általában 1,5-2 mm az átmérője.

Elektromos bojler bekötése fázis nulla sorrendben

Hogy mit is jelent ez pontosan? Aki nincs pontosan tisztában ezzel a bekötési sorrenddel, az inkább ne is próbálkozzon a bojler vagy az indirekt tároló bekötésével. Ez utóbbiról a későbbiekben még szó fog esni.

Tehát a bekötési sorrend lényege az, hogy egy váratlanul felmerülő hiba esetén a fázis legyen megszakítva és ne a nulla. A hőkioldónak és a hőfokszabályozónak egyaránt a fázist kell megszakítania, de ez csak a megfelelő bekötési sorrend esetén lehetséges. Ha a felsorolt dolgok közül akár egyet is figyelmen kívül hagy az az illető, aki a bojler bekötését végzi, az könnyen lehet, hogy tragédiához vezethet. Bizony vannak, olyan helyzetek, amikor nincs lehetőség szerelőt hívni valamilyen okból kifolyólag, viszont ilyenkor mindenképp figyelni kell az eddig felsorolt aranyszabályokra a bojler megfelelő és biztonságos üzemeltetése érdekében.

indirekt tarolo

Az bojler vagy az indirekt tároló bekötése vezérelt formában is kivitelezhető

Ami annyit tesz, hogy éjszakai áramon működik. Ez főként régebben volt elterjedt módszer, de ma már a komfortérzet növelése miatt kevésbe használt metodika. Ennek az oka többek között az, hogy a vezérelt bekötési mód rengeteg kompromisszumot von maga után. Elsősorban az a hátránya, hogy csak egy bizonyos mennyiségű melegvíz áll rendelkezésre a nappali használat során, amihez ugyan lehet alkalmazkodni, de sokan nem igazán szeretnének érthető okokból kifolyólag. Tehát, hogyha este szeretnénk melegvízzel zuhanyozni, akkor napközben kénytelenek leszünk spórolni a rendelkezésre álló mennyiséggel. Bár azt is érdemes hozzátenni, hogy megtakarítás szempontjából ez egy kimondottan hatékony módszer, ami a háztartáson belül 1-2 személy esetében még meg is oldható, viszont egy többtagú család már komoly kellemetlenségekkel szembesülhet a melegvíz hiány miatt.

Elektromos bojler bekötése gáz vízmelegítő helyett

elektromos bojler

Nem meglepő, hogy sok helyen a gázüzemű berendezésekkel gáz van, többek között a kémény rossz állapota miatt. Manapság már léteznek sokkal biztonságosabb és zöldebb megoldások, mint pl. az elektromos bojler vagy az indirekt tároló. Ez utóbbi sajátosság, hogy akár két hőcserélővel is rendelkezhet. Tehát két forrásból képes fogadni az előállított használati melegvizet, amit pl. egy gázkazán és egy szolár rendszer termel. Nem mellesleg ezekben a tárolókban egy elektromos fűtési rendszer is található, ami akkor kapcsol be, hogyha a tárolóban már nem meleg a víz és valamiért a külső hőtermelő nem képes azt felfűteni. Ez esetben nincs feltétlenül szükség elektromos bojlerre, amennyiben megfelelő a kémény állapota és a szolár rendszer is elegendő mennyiségű melegvizet állít elő. De ha nem áll szándékunkban megoldani egy indirekt tároló bekötését, akkor viszont felszerelhető egy villanybojler a gázkazán helyett, ideiglenesen fali csatlakozással. Ennek a lecserélését nem szabad sokáig halogatni. Érdemes minél hamarabb kiépíteni az állandó, direkt csatlakozást a biztosítéktábla és a bojler között. A régi alumínium vezetékek pl. nem bírják terhelést, ezért elolvadhatnak a falban.

Elektromos bojler bekötése biztonságos módon!

 

 

 

Related Post