Viz és Fűtés Vízvezeték szerelés Mi alapján történik a radiátorok cseréje?

Mi alapján történik a radiátorok cseréje?

radiatorok csereje

Egy bizonyos idő elteltével aktuálissá válhat a radiátorok cseréje.

Persze egy darabig zsonglőrködhetünk az épület szigetelésével és az egyéb módszerekkel a hőmegtartás céljából, de egy elavult fűtésrendszeren semmi nem fog segíteni. A kérdés már csak az, hogy mikor érdemes a radiátorok cseréje mellett dönteni.

A radiátorok cseréje előtt mérlegeljünk

Mert ezt is, mint oly sok más terméket, akár az interneten keresztül is megrendelhetjük, vagy ha van elég időnk, akkor személyesen is ellátogathatunk valamelyik épületgépészeti szaküzletbe, hogy megvásároljuk az új fűtőtesteket. Ott nyilván fel fogják nekünk tenni a kérdés, hogy mégis milyen típusra, méretűre vagy üzemmódura gondoltunk.

Persze nem csak azért, hogy kell felkészülnünk radiátor ismeretből, hogy az eladónak kielégítő választ tudjunk adni ezzel kapcsolatban, hanem elsősorban azért, hogy a megfelelő típusúra váltsuk le a régit, mert csak így lesz igazán hatékony a fűtési rendszer.

Tehát, ha már tisztában vagyunk azzal, hogy alumínium, öntöttvas vagy acéllemezes változatra van szükségünk és még a méretet is pontosan meghatároztuk, akkor széles mosollyal az arcunkon vihetjük is haza az új szerzeményeinket.

Jó ötlet a radiátor csere házilag?

radiator csere hazilag

így kimondva vagy leírva természetesen remek ötletnek tűnik. Elméletileg minden sokkal egyszerűbbnek tűnik, utána meg csak nézünk tágra nyílt szemekkel, hogy vajon mit ronthattunk el és miért spriccel több sugárban a víz a csatlakozási pontoknál. De az is előfordulhat, hogy a fűtőtest nem melegszik fel egyáltalán, vagy csak részlegesen, mert nem kering benne megfelelően a fűtőközeg.

Természetesen a radiátor csere ettől még lehet egy sikeres folyamat, amennyiben rendelkezünk az ehhez megfelelő szaktudással, illetve eszközökkel. De, ha nem vagyunk elég felkészültek, akkor szokás szerint marad a jó öreg szakemberünk szaktudása, aki némi felár ellenében tele pakolja a lakást az új fűtőtestekkel. Azért nem árt velük is körültekintően bánni, mert nem minden szakember olyan ügyes, mint ahogyan azt állítja. Hogyha lehet, akkor előzőleg ellenőrizzük, hogy milyen referenciákkal rendelkezik az illető a radiátorok cseréjét illetően.

Radiátorcsere kompromisszumok nélkül

A lakásfelújítás során nem csak a falak újra festésén és a régi burkolatok lecserélésén érdemes morfondírozni. A radiátorok cseréje szintén egy lényeges tényezőnek számít az ilyen munkálatok során. Ha már nem működik megfelelően a rengeteg lerakódástól, akkor még lehet megmenthető egy alapos átmosással. De ha már nem illik bele az új környezetbe esztétikai szempontból, akkor a régi ütött-kopott öntöttvas radiátor nyugodtan lecserélhető egy modern alumínium vagy acéllemezes változatra. Habár az is igaz, hogy az öntöttvas változatok felett sem jár el teljesen az idő, hiszen reneszánszukat élik. A belső dizájnt illetően nagyon megnyerő hatás érhető el a régi változatok felújításával, átfestésével, átmosásával.

Eközben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a radiátorcserét követően akár nagyobb teret is nyerhetünk a lakásban. Mert tény, hogy a régi öntöttvas változatok remekül tartják a hőt és hosszan sugározzák azt, mégiscsak nehezek, nagyok és lassan melegszenek át. Ezzel szemben a legújabb panel radiátor típusok sokkal helytakarékosabb megoldást kínálnak. Egy kisebb lakásban nem csak hatékony hanem praktikus kivitelezésre adnak lehetőséget.

Az alumínium radiátorok remek hatásfokkal rendelkeznek az anyagukból kifolyólag, mivel kiváló hővezető képességgel rendelkeznek. Egyetlen dolog, ami ellenük szól, az a magasabb árazás, már ha ez valakinek problémát jelent a radiátorok cseréje során. Bár ez attól is függ, hogy mihez viszonyítjuk. Mert egy öntöttvas változat is kerülhet sokba, viszont egy acéllemez radiátor korántsem számít drága mulatságnak. Ezekkel is remek hatásfok érhető el, elvégre azért számítanak annyira népszerűnek. A gond csupán annyi, hogy hajlamosak lehetnek a rozsdásodásra, ezért nem árt odafigyelni arra, hogy ne sérüljön rajtuk a festés.

Ésszel végzendő a panel radiátor cseréje

Egy jól működő öntöttvas fűtőtestet kár lecserélni egy új lemezradiátorra, csupán azért, mert az jobban néz ki. Nem sok ellenérvet lehet felhozni az öntvény ellen azon kívül, hogy brutálisan nehéz. Szóval, ha panel radiátorról van szó, akkor annak az emeletről történő levitele egy elég embert próbáló feladat lesz.

panel radiator

Na de már meg is érkezett a helyére a legújabb alumínium radiátor, a régi lemezradiátor vagy öntöttvas helyére. Remekül néz ki, a felszerelés is megtörtént, de egy bizonyos idő elteltével, ami lehet néhány hét, hónap, egyszer csak kilyukad. Erre akkor van esély, hogyha az radiátorok cseréje előtt nem vettük figyelembe, hogy a fűtéscsövek rézből vannak. Ugyanis az alumínium és a réz között bizonyos elektrokémiai reakciók játszódnak le, amik tönkretehetik a radiátort.

Fűtés korszerűsítése a régi lemezradiátor cseréjével

Amennyiben ez indokolt, mert sokan csak azért adják a fejüket radiátor cserére, mivel a régi már elsárgult, itt ott van rajta egy kis rozsdafolt, de egyébként remekül üzemel. Aki gazdaságos megoldást keres, az akár újra is festheti a fűtőtestet, ami valóban munkaigényes feladat, de egyáltalán nem lehetetlen a kivitelezés szempontjából. Ebből a célból sokféle hőálló radiátor festék közül válogathatunk.

futes korszerusitese

De ha nem akarunk ezzel pepecselni akkor érdemes inkább a radiátorok cseréje mellett dönteni. Ilyenkor nem kell feltétlenül ragaszkodni az előző technológiához, hiszen a melegvizes radiátorokon kívül ott vannak még az elektromos és a vegyes üzemű változatok is.

Ezek után talán mindenkinek nyilvánvaló, hogy milyen sokféle megoldás áll a rendelkezésünkre a radiátorok cseréjét illetően. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni magára a csere kivitelezésére, amit szakszerűen kell végrehajtani, mert az alsó szomszéd nem fogja díjazni, hogyha a plafonjáról csepeg a víz a radiátorok cseréje után.

Radiátorok cseréje probléma nélkül, gyorsan és egyszerűen

 

 

 

Related Post